A szakszerű ablakbeépítés menete

 

1. Helyszínre szállítás

Az ablakok legyártását követően házhoz szállítjuk az új ablakokat, ajtókat – természetesen időpont egyeztetés alapján. Az AblakMAX nyílászárókat nagy gonddal szállítjuk, hogy a műanyag ablakok tok és szárnyrésze teljesen karcmentes maradjon.  Erről az erős fóliacsomagolás és a profilra ragasztott védőfólia is gondoskodik.


2. Előkészítés, és a régi ablak kibontása

Az első lépésben a kibontandó ablak szárny részét eltávolítjuk. A művelet előtt hasonlóan kell eljárni, mint egy szobafestéskor, azaz a bútorokat, tárgyakat takarófóliával kell védeni, hogy az esetleges por ne érje el. Az ablakok előtti területet szabaddá kell tenni, hogy a munkatársaink könnyen hozzáférjenek az ablakokhoz, ajtókhoz.


3.  A régi ablak szakszerű kivágása

Ezt követi a tok kisebb darabokra vágása. Csak így lehetséges a régi nyílászárót úgy kibontani, hogy a fal és a vakolat a legkevésbé sérüljön. A szétvágott ablakelemeket kiemeljük a falból, és elvisszük amennyiben a megrendelő ezt kéri. Ezt követően pormentesítjük a kibontott nyílás helyét, illetve elvégezzük az esetleges törmelékek takarítását.


4. Szintezés előkészítése

Miután az új ablakot beillesztjük a kibontott nyílásba, előkészítjük a szintezést. Ahhoz, hogy a műanyag ablak ne mozduljon el a művelet során, faékkel szokták alátámasztani, amivel tökéletes vízszintes beállítás érhető el.


5.  Pontos, precíz szintezés

Az ablak vízszintes és függőleges szintezése nagyfokú precizitást igénylő művelet. Mi gondoskodunk arról, hogy a nyílászáró tökéletesen vízszintbe illetve függőleges irányba álljon, mert csak így fog tökéletesen működni az ablak.


6.  Az ablak rögzítése

A szint bemérését követően kerül sor az ablak tokon keresztüli rögzítésére. Mérettől függően a nyílászáró különböző hosszúságú, speciális tokrögzítő csavarokkal stabilizálható, a nyílászáró sarkétól 150-200mm kezdéssel, 400-500mm távolságonként.

A tokon keresztüli fúrás helyett választható un. tokrögzítő fül is, ami a tok külső peremeihez kapcsolódik. Ennek előnye, hogy a tokban elmaradnak a csavarfejet takaró kupakok. A megfelelő rögzítési pontok kiválasztása és a fúrás precíz végrehajtása szintén sorsdöntő műveletek az ablak mechanikai és hőszigetelési képességének megőrzése szempontjából.


7.  Előkészítés a hőszigetelő hab felviteléhez

A rögzítést követően vízpermetezővel megtisztítjuk az ablak melletti falfelületet. Erre a tökéletes hőszigetelés elérése érdekében van szükség, mivel a szigeteléshez használt pur-hab jobban megtapad a nedves, pormentes felületen. Igény esetén RAL beépítést is végzünk.


8. RAL beépítés:

A RAL beépítés Magyarországon sajnos még a mai napig nem elterjedt formája a nyílászárók beépítésénél. A jelenleg elfogadott és gyakorlott beépítési mód, a nyílászáró beékelése, tokon keresztüli vagy építő füllel történő rögzítése, végül a purhab kitöltése a beépítési hézagnak. Fokozza a beépítési hézagoknál kialakuló esetleges hőveszteséget, ha nem megfelelő a káva szigetelése. A nyílászárók párásodásához és az ingatlan penészesedéséhez is vezethet, a nem megfelelő nagyságú hézagok, mivel a Purhab beépítést követően felveheti a környezetében lecsapódó párát, és az a Purhab hőszigetelésének romlásához vezet, köszönhetően a mai korszerű ablakok fokozott légzárásának.

A Purhab kiváló szigetelő képessége a nem megfelelő nyílászáró beépítés esetében, az optimális esetben 1.0W/m2K hőátbocsájtási tényezőjét a nap UV sugárzásának hatására, valamint a belső oldali párafelszívódásnak köszönhetően elveszti, és ez a szigetelési képesség akár  5W/m2K értékre is romolhat. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy míg a megfelelő RAL beépítés alkalmazásával a purhab élettartama 30 év is lehet, addig az elmaradt szalagozás miatt ez drasztikusan leromlik így ez az élettartam 3 évre is lecsökkenhet. Ha a beépítést követően a környezeti behatásoknak szabadon kitéve hagyjuk a purhabot, akár 1 év alatt is teljesen tönkre megy.

A Német DIN 4108/8 és az Osztrák B5320 szabványokban részletezve van a beépítések alapkövetelménye. Nincsenek előírt anyagok az ablakok beépítésére csak irányelvek, de ezekhez számos gyártó terméke alkalmazható. Cégünk első sorban az ILLBRUCK által fejlesztett és forgalomba hozott RAL szalagokat és kiegészítő vegyszereket alkalmazza.


9.  Rések kitöltése pur-habbal

A tisztítás után a nyílászáró és fal közötti rés pur-habbal történő szigetelése következik. Ez a kifejezetten ablakokhoz fejlesztett anyag kiválóan kitölti a kisebb réseket, és amikor megköt, akkor már nagyon jó hőszigetelő és hangszigetelő képességű.

Igény esetén a pur-hab körül párazáró szigetelés is elvégezhető, ez a belső oldalon egy párazáró fóliával, a külső oldalon pedig páraáteresztő fóliával valósítható meg. Így a falazat és az ablak közötti pur-hab élettartama és szigetelő képessége jelentősen megnő, mert ezzel védett lesz a páralecsapódás káros hatásaitól.


10. A nyílószárnyak felhelyezése

Ez után helyezik fel a szárnyat a tokra. Az ablakszárnyat először az alsó stiftre csúsztatják, majd a felső stifttel rögzítik. Amennyiben a beépítés szakszerűen történt, a nyílószárny akadás mentesen záródik.

Ekkor – panellakás esetén – takarólécezésre is sor kerülhet, illetve a helyére kerül az ablakpárkány is. Felrögzítjük a kilincset, és a csavarfejeket takaró kupakokat. A  tokot és szárnyat védő fóliát csak az ablak körül található falfelület festése után javasolt eltávolítani.


11. Elkészült a beépítés

Felrögzítjük a kilincset, és a csavarfejeket takaró kupakokat.

Az ablakon lévő védőfóliát csak a falfelület festése után javasolt eltávolítani.